!!! НЕ ПРОПУСКАИ !!!

BLACK FRIDAY -30% НА ИЗБРАНИ ПРОДУКТИ

Успокояващите ползи от масажа на бебешките крачета

Вашето нежно докосване и прегръдка имат силата моментално да облекчат плача, капризността, газове, болки в корема и общия дискомфорт на вашето бебе. Повярвайте, наистина е така!

Нищо не може да отпусне и успокои тялото повече от лек масаж и това важи и за кърмачетата. Всъщност, бебетата реагират положително на терапевтичното докосване, което според изследванията им помага да се успокоят, а също така и облекчава често срещаните неудобства като коремни проблеми, нервност, колики, болки при никнене на зъби и гадене. Нещо повече, любящият масаж на бебешките крачета помага на Вас, Вашия партньор и Вашето бебе да се свържете по начини, които никога не сте си представяли.

Защо масажът на крачетата е полезен за бебето?

Можете да масажирате почти всяка част от тялото на вашето бебе, за да го отпуснете, да предизвикате сънливост и да облекчите дискомфорта. Експертите по рефлексотерапия вярват, че стъпалата са свързани с останалата част от тялото и че нежният масаж на определени точки има способността да въздейства върху други части на тялото. Например, масажирането на пръстите на краката на вашето бебе може да облекчи болките в главата и зъбите му, масажирането на стъпалото точно под подложката може да успокои горната част на корема на вашето бебе, масажирането на стъпалото точно над петата на вашето бебе може да успокои долната коремната област, а масажирането на петата на крака на бебето може да облекчи тазовия дискомфорт.

Основни съвети за бебешки масаж

Има няколко неща, които родителите трябва да имат предвид, преди да се започнат масажни дейности с бебето си. Те включват:

 • Използване на правилното количество натиск : Трябвa да бъдете особено внимателни, докато прилагате масаж на бебето. Докосването ви трябва да е леко без натиск и сила, за да може бебето ви да се възползва от вашето терапевтично масажиране, но и да му е приятно.
 • Следвайте сигналите на вашето бебе: Повечето бебета се радват на масажите, но понякога те просто не са в настроение. Ако бебето ви изглежда развълнувано, отдръпва се от докосването ви или се извива, опитайте да го масажирате по-късно. По същия начин, ако вашето бебе ви позволява да масажирате част от тялото му (например стъпалата и краката му), но след това се уморява, преди да преминете към други части на тялото, е препоръчтилено да спрете и да продължите друг път. Никога не налагайте времето за масаж на вашето бебе.
 • Нека ви е удбно и уютно : Масажът за бебета е най-полезен, когато на Вас и бебето ви удобно и топло. Поддържайте температурата около 23 градуса, така че да не му е твърде студено или твърде горещо на бебето, и изберете място, което е меко и няма възможност то да се преобърне и падне. Примерите включват масата за повиване, вашето легло или одеяло на пода. Можете да включите различни органични масла като кокосово масло, зехтин, масло от слънчогледови семки или масло от гроздови семена към вашето време за масаж, както и нежна музика.

Техники за масаж

Има редица различни техники за масаж, които можете да използвате на вашето бебе. Можете по инстинкт да масажирате нежно стъпалата, краката, корема, ръцете, главата и лицето му. Или можете да си купите книга, която да ви помогне да се научите на различни техники. Препоръчвам енциклопедията „Акупунктурен масаж за бебета и децана Дона Файнандо или книгата „Масаж и гимнастика не бебето“ на Доротея Пантелеева (ако успеете да я намерите по книжарниците). Важното е да не го мислите много. Няма правилен или грешен начин да масажирате бебето си, стига да сте нежни и спокойни. Просто се отпуснете и се насладете на момента!

Рефлекторни Точки

Можете да започнете почти веднага след раждането, стига бебето ви да се чувства добре и сте се консултирали с педиатъра. Тъй като е трудно да се определят всички различни точки на натиск, когато то е все още малко, първоначално ще прилагате само общ лек масаж върху цялата област на стъпалото.

След това, докато то расте, се опитайте да бъдете по-конкретни в това къде масажирате. Ето непрофесионално ръководство за това къде да приложите натиск, за да помогнете на определена част от тялото на вашето бебе:

 • Върхове на пръстите на краката – чудесно помага при болки при никнене на зъби, болки в ушите или при главоболие, тъй като спомага за генериране на повече приток на кръв към главата.
 • Долната страна на пръстите на крака – Помага при запушване на синусите и болка, причинена от вируси и настинки.
 • Подложки – Това е място точно под пръстите на краката - "възглавничката", масажирайте го с кръгови движения, за да облекчите болката в гърдите, кашлицата и задръстванията.
 • Център на стъпалото –  се свързва директно със слънчевия сплит на вашето бебе (нерви, свързващи белите дробове и стомаха), така че може да помогне при болки в корема и стягане, както и при тревожност. Натиснете леко с палец и въртете по часовниковата стрелка съвсем нежно.
 • Между средата и подложката – Мястото между центъра на стъпалото и подложката е мястото, където ще помогнете за облекчаване на запека, лошо храносмилане и киселини.
 • Между средата и петата – При газове и подуване на корема, причинени от долната част на червата, колики, масажирайте мястото между петата и средата на стъпалото.
 •  Пета – Това може да осигури облекчение от болка в таза и дискомфорт при растеж в бедрата, а също така може да помогне при разстройства на корема и запек.

Съвети и трикове

Ето няколко други прости съвета, които ще ви помогнат да установите добра рутинна рефлексотерапия с вашето малко дете:

 • Уверете се, че бебето е отпуснато и настроено за масаж – подходящо време за това е или когато се хранят, спят (например в кош за бебе), по време или веднага след къпане. Това е моментът, когато е най-вероятно да са спокойни и да не са стресирани.
 • Започнете със загряване – за да раздвижим кръвния поток първо трябва да направим лек масаж на стъпалата с няколко меки движения.
 • Използвайте масло – На пазара има много безопасни и естествени бебешки масажни масла, които могат да ви помогнат да постигнете по-добър поток и техника. Ние Ви предлагаме нашето Олио за масаж от слънчогелдови семена или Масажното олио на Tiddley Pom с лавандула и лайка.
 • Не прекалено силно – Уверете се, че не прилагате прекалено силен натиск, в противен случай на бебето няма да му хареса и ще се разтрои. Само много леки и нежни движения. Ако бебето ви е болно, то също ще бъде по-чувствително, така че опитайте да бъдете изключително нежни.
 • Не го правете твърде дълго – около 5-10 минути е добър ориентир за това колко време да направите сесията на рефлексотерапията си, но ако бебето отдръпне крачето си преди това, вероятно не му е приятно, така че преустановете опитите и опитайте по-късно.

Докато изследвате света на бебешкия масаж, скоро ще разберете, че има много ползи не само за вашето бебе. Нежният масаж има много ползи и за вас. Масажната терапия за бебета подобрява настроението както на вас, така и на вашето бебе, а също така е и подходящ начин да прекарвате време заедно и да създадете така една силна връзка помежду си.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Бебешки масажи

Бебешки масажи

Успокояващите ползи от масажа на бебешките крачета

Успокояващите ползи от масажа на бебешките крачета

Вашето нежно докосване и прегръдка имат силата моментално да облекчат плача, капризността, газове, болки в корема и общия дискомфорт на вашето бебе. Повярв Вашето нежно докосване и прегръдка имат силата моментално да облекчат плача, капризността, газове, болки в корема и общия дискомфорт на вашето бебе. Повярв 2021-11-30T15:41:01+02:00 Успокояващите ползи от масажа на бебешките крачета

<p>Вашето нежно докосване и прегръдка имат силата моментално да облекчат плача, капризността, газове, болки в корема и общия дискомфорт на вашето бебе. Повярвайте, наистина е така!</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26732/files/image/baby-feet-bare-newborn-child-small.jpg" width="649" height="433" class="aligncenter" /></p> <p>Нищо не може да отпусне и успокои тялото повече от лек масаж&nbsp;и това важи и за кърмачетата.&nbsp;Всъщност, бебетата реагират положително на терапевтичното докосване, което според изследванията им помага да се успокоят, а също така и облекчава често срещаните неудобства като коремни проблеми, нервност, колики, болки при никнене на зъби и гадене.&nbsp;Нещо повече, любящият масаж на бебешките крачета помага на Вас, Вашия партньор и Вашето бебе да се свържете по начини, които никога не сте си представяли.</p> <p><strong>Защо масажът на крачетата е полезен за бебето?</strong></p> <p>Можете да масажирате почти всяка част от тялото на вашето бебе, за да го отпуснете, да предизвикате сънливост и да облекчите дискомфорта.&nbsp;Експертите по рефлексотерапия&nbsp;вярват, че стъпалата са свързани с останалата част от тялото и че нежният масаж на определени точки има способността да въздейства върху други части на тялото.&nbsp;Например, масажирането на пръстите на краката на вашето бебе може да облекчи болките в главата и зъбите му, масажирането на стъпалото точно под подложката може да успокои горната част на корема на вашето бебе, масажирането на стъпалото точно над петата на вашето бебе може да успокои долната коремната област, а масажирането на петата на крака на бебето може да облекчи тазовия дискомфорт.</p> <p><strong>Основни съвети за бебешки масаж</strong></p> <p>Има няколко неща, които родителите трябва да имат предвид, преди да се започнат масажни дейности с бебето си.&nbsp;Те включват:</p> <ul> <li><strong>Използване на правилното количество натиск</strong>&nbsp;: Трябвa да бъдете особено внимателни, докато прилагате масаж на бебето.&nbsp;Докосването ви трябва да е леко без натиск и сила, за да може бебето ви да се възползва от вашето терапевтично масажиране, но и да му е приятно.</li> </ul> <ul> <li><strong>Следвайте сигналите на вашето бебе</strong>: Повечето бебета се радват на масажите, но понякога те просто не са в настроение. Ако бебето ви изглежда развълнувано, отдръпва се от докосването ви или се извива, опитайте да го масажирате по-късно. По същия начин, ако вашето бебе ви позволява да масажирате част от тялото му (например стъпалата и краката му), но след това се уморява, преди да преминете към други части на тялото, е препоръчтилено да спрете и да продължите друг път. Никога не налагайте времето за масаж на вашето бебе.</li> <li><strong>Нека ви е удбно и уютно</strong>&nbsp;: Масажът за бебета е най-полезен, когато на Вас и бебето ви удобно и топло.&nbsp;Поддържайте температурата около 23 градуса, така че да не му е твърде студено или твърде горещо на бебето, и изберете място, което е меко и няма възможност то да се преобърне и падне.&nbsp;Примерите включват масата за повиване, вашето легло или одеяло на пода.&nbsp;Можете да включите различни органични масла като кокосово масло, зехтин, масло от слънчогледови семки или масло от гроздови семена към вашето време за масаж, както и нежна музика.</li> </ul> <p><strong>Техники за масаж</strong></p> <p>Има редица различни техники за масаж, които можете да използвате на вашето бебе. Можете по инстинкт да масажирате нежно стъпалата, краката, корема, ръцете, главата и лицето му. Или можете да си купите книга, която да ви помогне да се научите на различни техники. Препоръчвам енциклопедията &bdquo;Акупунктурен масаж за бебета и деца<strong>&ldquo; </strong>на Дона Файнандо или книгата &bdquo;Масаж и гимнастика не бебето&ldquo; на Доротея Пантелеева (ако успеете да я намерите по книжарниците). Важното е да не го мислите много. Няма правилен или грешен начин да масажирате бебето си, стига да сте нежни и спокойни. Просто се отпуснете и се насладете на момента!</p> <p><strong>Рефлекторни Точки</strong></p> <p><span><span>М</span>ожете да започнете почти веднага след раждането, стига бебето ви да се чувства добре и сте се консултирали с педиатъра.<span>&nbsp;</span>Тъй като е трудно да се определят всички различни точки на натиск, когато то е все още малко, първоначално ще прилагате само общ лек масаж върху цялата област на стъпалото.</span></p> <p><span>След това, докато то расте, се опитайте да бъдете по-конкретни в това къде масажирате.<span>&nbsp;</span>Ето непрофесионално ръководство за това къде да приложите натиск, за да помогнете на определена част от тялото на вашето бебе:</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26732/files/image/addtext_11-29-10-53-47.jpg" width="610" height="405" class="aligncenter" /></span></p> <ul> <li><strong><span>Върхове на пръстите на краката</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash; чудесно помага при болки при никнене на зъби, болки в<span>&nbsp;ушите&nbsp;</span></span><span style="color: #000000;"></span><span>или при главоболие, тъй като спомага за генериране на повече приток на кръв към главата.</span></li> <li><strong><span>Долната страна на пръстите на крака</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash; Помага при запушване на синусите и болка, причинена от вируси и настинки.</span></li> <li><strong><span>Подложки</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash; Това е място точно под пръстите на краката - "възглавничката", масажирайте го с кръгови движения, за да облекчите болката в гърдите, кашлицата и задръстванията.</span></li> <li><strong><span>Център на стъпалото</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash;&nbsp; се свързва директно със слънчевия сплит на вашето бебе (нерви, свързващи белите дробове и стомаха), така че може да помогне при болки в корема и стягане, както и при тревожност. Натиснете леко с палец и въртете по часовниковата стрелка съвсем нежно.</span></li> <li><strong><span>Между средата и подложката</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash; Мястото между центъра на стъпалото и подложката е мястото, където ще помогнете за облекчаване на запека, лошо храносмилане и киселини.</span></li> <li><strong><span>Между средата и петата</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash; При газове и подуване на корема, причинени от долната част на червата, колики, масажирайте мястото между петата и средата на стъпалото.</span></li> <li>&nbsp;<strong><span>Пета</span></strong><span><span>&nbsp;</span>&ndash; Това може да осигури облекчение от болка в таза и дискомфорт при растеж в бедрата, а също така може да помогне при разстройства на корема и запек.</span></li> </ul> <p><strong>Съвети и трикове</strong></p> <p>Ето няколко други прости съвета, които ще ви помогнат да установите добра рутинна рефлексотерапия с вашето малко дете:</p> <ul> <li><strong>Уверете се, че бебето е отпуснато и настроено за масаж</strong>&nbsp;&ndash; подходящо време за това е или когато се хранят, спят (например в кош за бебе), по време или веднага след къпане.&nbsp;Това е моментът, когато е най-вероятно да са спокойни и да не са стресирани.</li> <li><strong>Започнете със загряване</strong>&nbsp;&ndash; за да раздвижим кръвния поток първо трябва да направим лек масаж на стъпалата с няколко меки движения.</li> <li><strong>Използвайте масло</strong>&nbsp;&ndash; На пазара има много безопасни и естествени бебешки масажни масла, които могат да ви помогнат да постигнете по-добър поток и техника. Ние Ви предлагаме нашето <strong>Олио за масаж от слънчогелдови семена</strong> или <strong>Масажното олио на </strong><strong>Tiddley Pom </strong><strong>с лавандула и лайка</strong>.</li> <li><strong>Не прекалено силно</strong>&nbsp;&ndash; Уверете се, че не прилагате&nbsp;прекалено силен&nbsp;натиск, в противен случай на бебето няма да му хареса и ще се разтрои.&nbsp;Само много леки и нежни движения.&nbsp;Ако бебето ви е болно, то също ще бъде по-чувствително, така че опитайте да бъдете изключително нежни.</li> <li><strong>Не го правете твърде дълго</strong>&nbsp;&ndash; около 5-10 минути е добър ориентир за това колко време да направите сесията на рефлексотерапията си, но ако бебето отдръпне крачето си преди това, вероятно не му е приятно, така че преустановете опитите и опитайте по-късно.</li> </ul> <p>Докато изследвате света на бебешкия масаж, скоро ще разберете, че има много ползи не само за вашето бебе. Нежният масаж има много ползи и за вас. Масажната терапия за бебета подобрява настроението както на вас, така и на вашето бебе, а също така е и подходящ начин да прекарвате време заедно и да създадете така една силна връзка помежду си.</p>

, , , , , , , , , , ,