БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКИ НАД 90ЛВ

Знаете ли какво съдържа Вашата козметиката?

Четете ли етикетите на козметиката, която ползвате? Може би когато купувате за Вашето бебе се интересувате дали тя е био, еко, натурална, без химикали...но обръщате ли внимание на задния етикет и това колко съкращения и химични названия има там? Козметиката е едно от нещата, с които ежедневно се интоксикираме и за съжаление все още не обръщаме достатъчно внимание.

 

Законът задължава всички производители на козметични продукти да отбелязват на етикета цялото съдържание.

На етикетите на козметичните продукти, съставките са подредени според своето количество в продукта в низходящ ред, което означава, че първата съставка в списъка е най-силно изразена.

 

С тази статия целим да Ви покажем, че не трябва да се доверявате сляпо на марката и това, че дадения продукт е скъп, и да обърнете внимание на онези химични елементи, които пренебрегвате, защото Ви носят лоши спомени от часовете по Химия. Ще Ви запознаем с някои от най-вредните съставки, които се срещат дори и в бебешката козметика специално пригодена за чувсвителни и проблемни кожи.

 

Петролни продукти (Petrolatum)

Повечето петролни продукти са канцарогенни, а към тях спадат вазелинът с неговите производни и минералния петрол. Тези химични съставки често се срещат в кремовете, средствата за епилация, слънцезащитната козметика, дори и в кремовете за бебета. Тези вещества омекотяват кожата, правят я много нежна и имат успокояващо действие. Но от друга страна могат да предизвикат алергична реакция, да затворят порите и да предизвикат токсична реакция върху кожата, а някои са и канцерогенни. Естествена алтернатива са растителните базови масла и растителни восъци от биологичното производство, които са богати на витамини и минерали. По своята структура са много подобни на серума в кожата, така че тя отлично ги приема и абсорбира.

В козметичните препарати петролните деривати обикновено се намират в следните форми: mineral oil, vaseline, paraffin, petrolatum, paraffinum liquidium, FD & C или D & C цветове.

 

Пропилен гликол (Propylene glycol)

Пропиленгликолът е вискозна течност с ниска миризма и безцветна текстура, рафиниран продукт. Химичната му формула е C3H802. Помага на продукта да проникне дълбоко в слоевете на кожата, има омекотяващ и овлажняващ ефект върху кожата на лицето и къдриците на косата, и задържа влагата. Използва се в шампоани, кремове, дезодоранти, пасти за зъби, мокри кърпички. Неговата употреба сега е намалена, тъй като се смята, че има токсични ефекти, а като негова замяна се използва полиетилен гликол. В препаратите, най-често се среща в следните форми: PEG-polietilen-glikol (напр.. PEG-8, PEG-40 castor oil, PEG-100 Stearate), Polyethylene, Polyoxyethylene,-eth-(напр. oleth-10, ceteth-20, ceteareth-30, sodium laureth sulfate , sodium myreth sulfate)-oxynol-(напр. nonoxynol-1, octoxynol-9 ...) и polysorbate (напр.. polysorbate-60, polysorbate-80). Природна алтернатива е глицерин от растителен произход, който предпазва кожата от загуба на влага.

 

Формалдехит

Не се посочва с химичното си име в козметичните продукти. Той е един от най-опасните химични вечества. Този химикал е канцерогеннен и се намира в синтетичните продукти за грижа за косата и кожата. Използва се като вещество, което има антимикробно действие, като същевременно се използва и като консервант. В храните се среща под инициалите Е240, в козметиката за коса се среща в продуктите за изправяне и тези, които съдържат кератин. За да се идентифицира формалдехидът в тези продукти, е необходимо да се прочетат внимателно етикетите и да се избягват продукти с формулировки, съдържащи думите Imidazolidinyl Urea и Diazolidinyl Ureaтова са най-често използваните консерванти. Установено е че са една от основните причина за контактен дерматит! В козметиката, пастите за зъби и някои лекарствени продукти се среща като вторичен продукт: натриев N-(хидроксиметил)глицинат, Бронопол (2-бромо-2-нитро-1,3-пропандиол) ВР, Bronopolum, DMDM (Диметилолдиметил) hydantoin – често срещан в детските шампоани, Quaternium-15.

 

Парабени

Най-широко използваните консерванти в козметиката. Използват се да спрат растежа на микроорганизмите, за да удължат срока на годност на продуктите. Този консервант се използва в шампоаните за коса, балсамите, овлажняващите кремове, лосионите и дезодоранти. За съжаление се поставят в почти всеки продукт, в малки количества, за да се предотврати развитието на бактерии и се използват от много години. В козметичния продукт може да има един парабен или комбинация от повече парабени. Срещат се изписани по следния начин: methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben. Propylparaben засяга мъжките хормони, а isobuthylparaben дава отражение върху женските хормони. Може би парабените като цяло не са вредни за използване в козметиката, но днес на пазара има по-безопасна алтернативна козметика без парабени или известна като органична козметика. Това е една от причините за популярността на безопасната козметика последните няколко години. Естественият витамин Е се използва като заместител на консервант в козметиката, както и екстракт от семена на грозде, които съдържат антиоксиданти, които могат да бъдат заместител на изкуствените консерванти. Добър заместител може да са и витамин А, и витамин С.

Фталати

Използват се за разтваряне на ароматите и за по-доброто нанасяне на козметичните продукти. Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Най-използваните в козметиката са dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP), и diethylphthalate (DEP). Фталатите се свързват с вредно въздействие върху ДНК и блокират процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогени . Съществуват различни изследвания че причиняват мъжкото безплодие и увреждат спермата и може да засегнат и развитието на плода. Натрупват се в тялото и са били открити в много големи количества при жени в детеродна възраст. За да намалите употребата на фталати в ежедневието си, използвайте рол-они или сухи дезодоранти, четете етикетите и бъдете особено внимателни по време на бременност!

 

Триклозан (Triclosan)

Широкоспектърен антибактериален и антигъбичен агент, който се използва в много козметични продукти като пасти за зъби, сапуни, душ гелове и препарати за миене на ръце. Веществото изменя чревната микрофлора, засилва симптомите на колит и стимулира развитието на „злокачествени клетки“. Той понижава броя на бифидобактериите и намалява тяхното действие. Избягвайте го по време на бременност!

 

Нитрозамини TEA (триетаноламин) и DEA (диетаноламин)

Известни също и като триетаноламин и диетаноламин. Те се добавят към продуктите като пенообразуватели и като емулгатори в козметиката. Изписват се като DEA, diethanolamin, TEA, triethanolamine, Coconut fatty acid monoethanolamide , Cocamide TEA , Cocamide DEA. Токсични са за имунната система.

 

Sodium Lauryl Sulfate(SLS)

Срещат се под наименованието sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate. Това синтетично вещество се използва в шампоаните, перилните препарати,пасти за зъби, води за уста и служи за образуване на пяна. 

По-високи концентрации причиняват тежки дразнеиня и дори рани по кожата. Международният журнал по Тосикология (The International Journal of Toxicology) предоставя оценка за безопасността на  Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат) и препоръчва нива на концентрация не по-високи от 1% в продукти за продължителна употреба. Това е тревожно, при условие, че много продукти имат концентрация  на SLS между 10-20% и в някои редки случаи до над 30%.

Накратко, SLS може да предизвика раздразнение на кожата на тялото, скалпа, венците, като при около 1% от хората може да бъде доста силно. Ако страдате от сух и/или лющещ се скалп, атопичен дерматит, себорея, екзема, суха кожа, сърбеж, суха коса, подуване на ръцете, дланите или лицето, дразнения на очите, или други дразнения, възможно е да имате чувствителност към SLS. Добрите новини са, че негативните странични ефекти могат да бъдат напълно избегнати и да се повлияете добре от продукти, които не съдържат SLS/SLES/ALS.

 

Синтетични Аромати(Fragrance)

Синтетичните аромати, които се използват в козметиката могат да бъдат над 200 вида. Няма начин да се знае какви химикали са, тъй като върху етикета просто ще бъде указано като "Fragrance ". Намират се във почти всички конвенционални козметични продукти и продукти за лична хигиена. Ако имате чувствителна кожа, избягвайте всички продукти с добавка на синтетични аромати. Ако на етикета пише parfum, уверете се че съдържа натурални етречни масла и аромати , а не изкуствени.

 

РАВА

Най-често се използват в слънцезащитните продукти като ултравиолетови B (UVB) филтри. Използването на PABA е намаляло през годините, но неговите производни са все още на разположение днес. PABA може да промени активността на щитовидната жлеза,  а производните на PABA могат да имат допълнителни свойства за разрушаване на ендокринната система. На етикета е изписан като PABA, OD-PABA, padimate O, 4-aminobenzoic acid, para-aminobenzoic acid, p-aminobenzoic acid, Et-PABA, 2-ethylhexyl ester, p-carboxyaniline. В Европейския съюз FDA регулира употребата на PABA при максимална концентрация от 15%, докато Padimate O се регулира при максимална концентрация от 8%.

Феноксиетанол (Phenoxyethanol)

Използва се в широка гама козметични продукти като вода за уста, шампоани, измивни гелове, лосиони, кремове, дезодоранти, дезинфектанти, като консервант и стабилизатор. Причинява екзема, суха кожа, и животозастрашаващи алергични реакции. Феноксиетанол може остро да повлияе на функцията на нервната система на бебетата. Изписва се на етикетите като: Phenoxyethanol, 2-Phenoxyethanol, Euxyl K® 400 (mixture of Phenoxyethanol and 1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane), PhE. В Европейския съюз феноксиетанол е позволен в концентрации до един процент.  Парабените могат да засилят алергичните ефекти на феноксиетанола, затова избягвайте продукти, съдържащи и двата химикала. Ако не сте алергични, феноксиетанолът е относително безопасен консервант по отношение на хроничните последици за здравето.

 

Като цяло, избягвайте съставките, написани с главни букви, като например: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, DMDM ​​Hydantoin, EDTA, PCA.

 

Коментари

Мария
Мария 06.12.2021 Благодаря за подробната информация, много изчерпателна и полезна за мен. 😊😊😊
Ирена Иванова
Ирена Иванова 05.12.2021 Благодаря за изчерпателната информация! Наистина много полезна статия! За в бъдеще ще бъда по-внимателна каква козметика купувам за себе си и семейството

Остави коментар

Здраве

Здраве

Знаете ли какво съдържа Вашата козметиката?

Знаете ли какво съдържа Вашата козметиката?

Четете ли етикетите на козметиката, която ползвате? Може би когато купувате за Вашето бебе се интересувате дали тя био, еко, натурална, без химикали...но Четете ли етикетите на козметиката, която ползвате? Може би когато купувате за Вашето бебе се интересувате дали тя био, еко, натурална, без химикали...но 2021-12-06T17:59:58+02:00 Знаете ли какво съдържа Вашата козметиката?

<p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26732/files/image/toxic-chemicals_1024x400.jpg" class="aligncenter" /></p> <p>Четете ли етикетите на козметиката, която ползвате? Може би когато купувате за Вашето бебе се интересувате дали тя е био, еко, натурална, без химикали...но обръщате ли внимание на задния етикет и това колко съкращения и химични названия има там? Козметиката е едно от нещата, с които ежедневно се интоксикираме и за съжаление все още не обръщаме достатъчно внимание.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Законът задължава всички производители на козметични продукти да отбелязват на етикета цялото съдържание.</p> <p>На етикетите на козметичните продукти, съставките са подредени според своето количество в продукта в низходящ ред, което означава, че първата съставка в списъка е най-силно изразена.</p> <p>&nbsp;</p> <p>С тази статия целим да Ви покажем, че не трябва да се доверявате сляпо на марката и това, че дадения продукт е скъп, и да обърнете внимание на онези химични елементи, които пренебрегвате, защото Ви носят лоши спомени от часовете по Химия. Ще Ви запознаем с някои от най-вредните съставки, които се срещат дори и в бебешката козметика специално пригодена за чувсвителни и проблемни кожи.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Петролни продукти (Petrolatum)</strong></p> <p>Повечето петролни продукти са канцарогенни, а към тях спадат вазелинът с неговите производни и минералния петрол. Тези химични съставки често се срещат в кремовете, средствата за епилация, слънцезащитната козметика, дори и в кремовете за бебета. Тези вещества омекотяват кожата, правят я много нежна и имат успокояващо действие. Но от друга страна могат да предизвикат алергична реакция, да затворят порите и да предизвикат токсична реакция върху кожата, а някои са и канцерогенни. Естествена алтернатива са растителните базови масла и растителни восъци от биологичното производство, които са богати на витамини и минерали. По своята структура са много подобни на серума в кожата, така че тя отлично ги приема и абсорбира.</p> <p>В козметичните препарати петролните деривати обикновено се намират в следните форми: <strong><em>mineral oil, vaseline, paraffin, petrolatum, paraffinum liquidium, FD &amp; C</em></strong> или <strong><em>D &amp; C</em></strong> цветове.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Пропилен гликол</strong><strong> (Propylene glycol)</strong></p> <p>Пропиленгликолът е вискозна течност с ниска миризма и безцветна текстура, рафиниран продукт. Химичната му формула е C3H802. Помага на продукта да проникне дълбоко в слоевете на кожата, има омекотяващ и овлажняващ ефект върху кожата на лицето и къдриците на косата, и задържа влагата. Използва се в шампоани, кремове, дезодоранти, пасти за зъби, мокри кърпички. Неговата употреба сега е намалена, тъй като се смята, че има токсични ефекти, а като негова замяна се използва полиетилен гликол. В препаратите, най-често се среща в следните форми:&nbsp;<strong><em>PEG-polietilen-glikol (напр.. PEG-8, PEG-40 castor oil, PEG-100 Stearate), Polyethylene, Polyoxyethylene,-eth-(напр. oleth-10, ceteth-20, ceteareth-30, sodium laureth sulfate , sodium myreth sulfate)-oxynol-(напр. nonoxynol-1, octoxynol-9 ...)</em></strong> и polysorbate (напр.. polysorbate-60, polysorbate-80). Природна алтернатива е глицерин от растителен произход, който предпазва кожата от загуба на влага.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Формалдехит</strong></p> <p>Не се посочва с химичното си име в козметичните продукти. Той е един от най-опасните химични вечества. Този химикал е канцерогеннен и се намира в синтетичните продукти за грижа за косата и кожата. Използва се като вещество, което има антимикробно действие, като същевременно се използва и като консервант. В храните се среща под инициалите Е240, в козметиката за коса се среща в продуктите за изправяне и тези, които съдържат кератин. За да се идентифицира формалдехидът в тези продукти, е необходимо да се прочетат&nbsp;<strong>внимателно</strong>&nbsp;етикетите и да се избягват продукти с формулировки, съдържащи думите&nbsp;<strong>Imidazolidinyl Urea</strong>&nbsp;и&nbsp;<strong>Diazolidinyl Urea</strong> &ndash; <u>това са най-често използваните консерванти. Установено е че са една от основните причина за контактен дерматит!</u> В козметиката, пастите за зъби и някои лекарствени продукти се среща като вторичен продукт: <strong>натриев</strong>&nbsp;N-(<strong>хидроксиметил</strong>)<strong>глицинат, Бронопол (2-бромо-2-нитро-1,3-пропандиол) ВР, Bronopolum, </strong><strong>DMDM (Диметилолдиметил) </strong><strong>hydantoin &ndash; често срещан в детските шампоани, Quaternium-15.</strong></p> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><strong>Парабени</strong></p> <p>Най-широко използваните консерванти в козметиката. Използват се да спрат растежа на микроорганизмите, за да удължат срока на годност на продуктите. Този консервант се използва в шампоаните за коса, балсамите, овлажняващите кремове, лосионите и дезодоранти. За съжаление се поставят в почти всеки продукт, в малки количества, за да се предотврати развитието на бактерии и се използват от много години. В козметичния продукт може да има един парабен или комбинация от повече парабени. Срещат се изписани по следния начин: <strong>methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben. </strong>Propylparaben засяга мъжките хормони, а isobuthylparaben дава отражение върху женските хормони. Може би парабените като цяло не са вредни за използване в козметиката, но днес на пазара има по-безопасна алтернативна козметика без парабени или известна като органична козметика. Това е една от причините за популярността на безопасната козметика последните няколко години. Естественият витамин Е се използва като заместител на консервант в козметиката, както и екстракт от семена на грозде, които съдържат антиоксиданти, които могат да бъдат заместител на изкуствените консерванти. Добър заместител може да са и витамин А, и витамин С.</p> <p><strong>Фталати</strong></p> <p>Използват се за разтваряне на ароматите&nbsp;и за по-доброто нанасяне на козметичните продукти. Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Най-използваните в козметиката са <strong>dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP), </strong>и<strong> diethylphthalate (DEP). </strong>Фталатите се свързват с вредно въздействие върху ДНК и блокират процесите, които регулират мъжките полови хормони &ndash; андрогени . Съществуват различни изследвания че причиняват мъжкото безплодие и увреждат спермата и може да засегнат и развитието на плода. Натрупват се в тялото и са били открити в много големи количества при жени в детеродна възраст. За да намалите употребата на фталати в ежедневието си, използвайте рол-они или сухи дезодоранти, четете етикетите и бъдете особено внимателни по време на бременност!</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Триклозан (</strong><strong>Triclosan)</strong></p> <p>Широкоспектърен антибактериален и антигъбичен агент, който се използва в много козметични продукти като пасти за зъби, сапуни, душ гелове и препарати за миене на ръце. Веществото изменя чревната микрофлора, засилва симптомите на колит и стимулира развитието на &bdquo;злокачествени клетки&ldquo;. Той понижава броя на бифидобактериите и намалява тяхното действие. Избягвайте го по време на бременност!</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Нитрозамини TEA (триетаноламин) и DEA (диетаноламин)</strong></p> <p>Известни също и като триетаноламин и диетаноламин. Те се добавят към продуктите като пенообразуватели и като емулгатори в козметиката. Изписват се като <strong>DEA, diethanolamin, TEA, triethanolamine, Coconut fatty acid monoethanolamide , Cocamide TEA , Cocamide DEA. </strong>Токсични са за имунната система.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Sodium Lauryl Sulfate(</strong><strong>SLS)</strong></p> <p>Срещат се под наименованието <strong>sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate</strong>. Това синтетично вещество се използва в шампоаните, перилните препарати,пасти за зъби, води за уста и служи за образуване на пяна.&nbsp;</p> <p>По-високи концентрации причиняват тежки дразнеиня и дори рани по кожата. Международният журнал по Тосикология (The International Journal of Toxicology) предоставя оценка за безопасността на&nbsp; Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат) и препоръчва нива на концентрация не по-високи от 1% в продукти за продължителна употреба. Това е тревожно, при условие, че<span>&nbsp;</span><strong>много продукти имат концентрация &nbsp;на SLS между 10-20% и в някои редки случаи до над 30%.</strong></p> <p>Накратко, SLS може да предизвика раздразнение на кожата на тялото, скалпа, венците, като при около 1% от хората може да бъде доста силно. Ако страдате от сух и/или лющещ се скалп, атопичен дерматит, себорея, екзема, суха кожа, сърбеж, суха коса, подуване на ръцете, дланите или лицето, дразнения на очите, или други дразнения, възможно е да имате чувствителност към SLS. Добрите новини са, че негативните странични ефекти могат да бъдат напълно избегнати и да се повлияете добре от продукти, които не съдържат SLS/SLES/ALS.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Синтетични Аромати(</strong><strong>Fragrance)</strong></p> <p>Синтетичните аромати, които се използват в козметиката могат да бъдат над 200 вида. Няма начин да се знае какви химикали са, тъй като върху етикета просто ще бъде указано като "Fragrance&nbsp;". Намират се във почти всички конвенционални козметични продукти и продукти за лична хигиена. Ако имате чувствителна кожа, избягвайте всички продукти с добавка на синтетични аромати. Ако на етикета пише<strong>&nbsp;</strong><strong>parfum,</strong>&nbsp;уверете се че съдържа натурални етречни масла и аромати , а не изкуствени.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>РАВА</strong></p> <p>Най-често се използват в слънцезащитните продукти като ултравиолетови B (UVB) филтри. Използването на PABA е намаляло през годините, но неговите производни са все още на разположение днес. PABA може да промени активността на щитовидната жлеза,&nbsp; а производните на PABA могат да имат допълнителни свойства за разрушаване на ендокринната система. На етикета е изписан като <strong>PABA, OD-PABA, padimate O, 4-aminobenzoic acid, para-aminobenzoic acid, p-aminobenzoic acid, Et-PABA, 2-ethylhexyl ester, p-carboxyaniline. </strong>В Европейския съюз&nbsp;FDA регулира употребата на PABA при максимална концентрация от 15%, докато Padimate O се регулира при максимална концентрация от 8%.</p> <p><strong></strong></p> <p><strong>Феноксиетанол (</strong><strong>Phenoxyethanol)</strong></p> <p>Използва се в широка гама козметични продукти като вода за уста, шампоани, измивни гелове, лосиони, кремове, дезодоранти, дезинфектанти, като консервант и стабилизатор. Причинява екзема, суха кожа, и животозастрашаващи алергични реакции. Феноксиетанол може остро да повлияе на функцията на нервната система на бебетата. Изписва се на етикетите като: <strong>Phenoxyethanol, 2-Phenoxyethanol, Euxyl K&reg; 400 (mixture of Phenoxyethanol and 1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane), PhE. </strong>В Европейския съюз феноксиетанол е позволен в концентрации до един процент. &nbsp;Парабените могат да засилят алергичните ефекти на феноксиетанола, затова избягвайте продукти, съдържащи и двата химикала.&nbsp;Ако не сте алергични, феноксиетанолът е относително безопасен консервант по отношение на хроничните последици за здравето.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Като цяло, избягвайте съставките, написани с главни букви, като например: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, DMDM ​​Hydantoin, EDTA, PCA.</p> <p>&nbsp;</p>

, , , , ,

Мария Мария

2021-12-06T15:35:14+02:00
Благодаря за подробната информация, много изчерпателна и полезна за мен. 😊😊😊

Ирена Иванова Ирена Иванова

2021-12-05T15:36:49+02:00
Благодаря за изчерпателната информация! Наистина много полезна статия! За в бъдеще ще бъда по-внимателна каква козметика купувам за себе си и семейството